‘Er is er één jarig’ zingen

Verjaardagsfeestjes zijn niet compleet zonder het zingen van ‘Er is er één jarig’. Het is een liedje dat al tientallen jaren wordt gezongen op verjaardagsfeestjes in Nederland en België. Maar wat is de geschiedenis van dit liedje? En wat is de oorspronkelijke tekst en wat zijn de andere interessante feiten? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over ‘Er is er één jarig’ zingen over geschiedenis, de tekst en meer.

Geschiedenis van ‘Er is er één jarig’

‘Er is er één jarig’ is een populair liedje dat al meer dan 100 jaar wordt gezongen op verjaardagsfeestjes in Nederland en België. Het liedje heeft een lange geschiedenis en is ontstaan uit een Duits volksliedje genaamd ‘Zum Geburtstag viel Glück’. In deze blog zal ik je meer vertellen over de oorsprong van het liedje en hoe het zich heeft ontwikkeld tot het feestelijke verjaardagsliedje dat we vandaag de dag kennen.

Het Duitse volksliedje ‘Zum Geburtstag viel Glück’ werd in de 19e eeuw veel gezongen op verjaardagsfeestjes in Duitsland. De Nederlandse dichter J.P. Heije hoorde dit liedje en vond het zo leuk dat hij besloot om een Nederlandse versie van het liedje te maken. In 1853 schreef hij de tekst van het liedje ‘Lang zal hij leven’ dat gebaseerd was op ‘Zum Geburtstag viel Glück’. Deze tekst werd snel populair in Nederland en België en werd al snel gezongen op verjaardagsfeestjes.

In de jaren 30 van de vorige eeuw kreeg ‘Lang zal hij leven’ er een extra couplet bij dat begint met ‘Er is er één jarig’. Dit couplet werd geschreven door de Nederlandse schrijver en componist Wouter Paap en is gebaseerd op het Engelse verjaardagsliedje ‘Happy Birthday to you’. Het couplet werd snel populair en werd al snel toegevoegd aan de tekst van ‘Lang zal hij leven’.

Tegenwoordig wordt het liedje ‘Er is er één jarig’ vaak gezongen als er iemand jarig is. Het is een vrolijk en eenvoudig liedje dat snel aan te leren is. De tekst van het liedje is door de jaren heen wel eens aangepast, maar blijft altijd even feestelijk en vrolijk. Het liedje is ook bekend in andere landen en talen. Zo wordt er in Engeland ‘Happy Birthday to you’ gezongen en in Frankrijk ‘Joyeux Anniversaire’.

Kortom, ‘Er is er één jarig’ is een liedje met een lange geschiedenis dat is ontstaan uit een Duits volksliedje en door de jaren heen is uitgegroeid tot het feestelijke verjaardagsliedje dat we vandaag de dag kennen.

De tekst van het liedje

De oorspronkelijke tekst van het liedje ‘Er is er één jarig’ gaat als volgt:

Er is er één jarig hoera, hoera

Dat kun je wel zien dat is hij/zij

We zingen allen samen blij

En wensen jou gezondheid en geluk met een lang leven toe!

In de loop der jaren zijn er verschillende varianten ontstaan op de oorspronkelijke tekst van het liedje. Zo wordt er soms gezongen ‘Er zijn er twee jarig hoera, hoera’ en wordt er wel eens een extra couplet aan toegevoegd. Het liedje blijft echter altijd even feestelijk en vrolijk. Zoals onderstaande tekst wordt het vaak nu gezongen.

Er is er één jarig hoera, hoera

Dat kun je wel zien dat is hij/zij

Dat vinden wij allen zo prettig, ja, ja

En daarom zingen wij blij:

Zij leve(n) lang, zij leve(n) lang

Zij leve(n) lang, lang, lang

Zij leve(n) lang, zij leve(n) lang

Zij leve(n) lang, lang, lang

Er is er één jarig hoera, hoera

Dat kun je wel zien dat is hij/zij

Dat vinden wij allen zo prettig, ja, ja

En daarom zingen wij blij:

Lang zal hij/zij leven, lang zal hij/zij leven

Lang zal hij/zij leven in de gloria, in de gloria

Lang zal hij/zij leven, lang zal hij/zij leven

Lang zal hij/zij leven in de gloria, in de gloria!

Andere interessante informatie:

  • Het liedje ‘Er is er één jarig’ wordt ook wel gezongen in andere landen, zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Daar wordt het liedje vaak gezongen als ‘Hoch soll er/sie leben’.
  • Het liedje is ook bekend onder andere namen, zoals ‘Lang zal hij/zij leven’ en ‘Happy Birthday to you’.
  • In 2016 was er een juridische strijd over het auteursrecht van ‘Happy Birthday to you’. Uiteindelijk werd beslist dat het liedje vrij van auteursrechten is en dus door iedereen mag worden gezongen en gespeeld.

FAQ

  1. Waar kan ik de bladmuziek van ‘Er is er één jarig’ vinden? De bladmuziek van ‘Er is er één jarig’ is online te vinden op verschillende websites.
  2. Kunnen kinderen ook meezingen met ‘Er is er één jarig’? Ja, het liedje is heel geschikt voor kinderen om mee te zingen. Het is een vrolijk en eenvoudig liedje dat snel aan te leren is.
  3. Kan ik ‘Er is er één jarig’ ook in andere talen zingen? Ja, zoals eerder vermeld wordt het liedje ook gezongen in andere landen en talen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om ‘Happy Birthday to you’ te zingen in het Engels.
  4. Welke instrumenten passen goed bij het liedje ‘Er is er één jarig’? Het liedje kan op veel verschillende instrumenten worden gespeeld, zoals piano, gitaar, ukelele en blokfluit. Ook een feestelijke blazerssectie kan het liedje goed aanvullen.

Conclusie

‘Er is er één jarig’ is een liedje dat al meer dan 100 jaar wordt gezongen op verjaardagsfeestjes in Nederland en België. Het werd geschreven door de Nederlandse dichteres J.P. Heije en is gebaseerd op een Duits volksliedje. De tekst van het liedje is door de jaren heen wel eens aangepast, maar blijft altijd even vrolijk en feestelijk. Het liedje kan op veel verschillende instrumenten worden gespeeld en is ook bekend in andere talen en landen. Met deze blog weet je alles over ‘Er is er één jarig’, zoals de geschiedenis, de tekst en meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *