Remschijven

Ken je auto; remschijven

Wanneer het stuur van je auto trilt, denk je er waarschijnlijk niet meteen aan dat het kan liggen aan je remschijven. Echter kunnen trillingen ontstaan door versleten remblokken of kromgetrokken remschijven. Dit kan heel erg gevaarlijk zijn want niet goed functionerende onderdelen van het remsysteem van de auto kan leiden tot een verlengde remweg en vertraagde reactie wanneer je het rempedaal indrukt. Gelukkig zijn remschijven vaak niet heel duur om te vervangen, en bovendien kun je dit zelf doen! 

Waardoor ontstaan problemen met remmen?

In veel gevallen verslijten de remschijven en -blokken simpelweg. Dit heeft ook te maken met hoe vaak je remt en hoe hard je remt. Iemand die veel in de stad rijdt, met veel stoplichten en verkeersdrempels waarvoor afgeremd moet worden, hebben sneller versleten rem onderdelen hebben dan iemand die vooral op de snelweg rijdt. Ook het weer kan van invloed zijn. Als je hete remmen te snel afkoelen, bijvoorbeeld door het rijden door een plas, kan het gebeuren dat je remschijven kromtrekken. 

Hoe controleer je schade aan je remschijven?

Omdat een remklauw meter vaak niet direct bij de hand is, kun je voor een snelle indicatie vertrouwen op een visuele beoordeling samen met het voelen van de remschijf. Bij het bepalen van schade kunt je de rand van de remschijf voelen, als er een duidelijk waarneembare rand gevormd is, zal deze vervangen moeten worden. Echter is bij het bepalen van slijtage de rand van de remschijf vaak overschat. Om het simpel uit te leggen; remblokken veroorzaken slijtage aan de remschijf, maar het blok bedekt lang niet de hele schijf. Hierdoor steekt er een randje van de remschijven uit, waar deze dus niet krimpt. Dit randje is voelbaar als een opstapje. Maar omdat deze rand in zichzelf geen problemen veroorzaakt, is dit maar een grove indicatie van slijtage. Om te bepalen of de remschijven daadwerkelijk vervangen moeten worden, moet je de afmeting van de beugel van de remschijf meten met behulp van een schuifmaat of een remklauw.

Wat heb je nodig voor het vervangen van remschijven?

Het vervangen van je remschijven en remblokken is een redelijk eenvoudig klusje. De meeste zullen het nodige gereedschap zelfs al in huis hebben. De belangrijkste benodigdheden zijn de juiste remschijven en remblokken uiteraard. Op de meeste websites kun je simpelweg je kenteken invullen, en dan weet je meteen welke dat moeten zijn. Daarnaast heb je de volgende dingen nodig; 

  • inbussleutel
  • schroevendraaier
  • ratel
  • waterpomptang
  • remmenreiniger
  • kopervet
  • schuurpapier
  • staalborstel

Als je alleen versleten remblokken hebt kun je deze alleen vervangen, echter is het bij het vervangen van remschijven belangrijk dat je dit altijd combineert met nieuwe remblokken. Controleer ook meteen of je de remzuigers makkelijk en gelijkmatig terug kunt duwen om er zeker van te zijn dat je de remschijven niet te snel weer moet vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *