Succesvol onderhandelen over de rechte keuken

Zodra je ook maar een stap over de drempel zet bij een keukenzaak, hijgt de verkoper je al in je nek. Hij wil dolgraag vrienden met je worden. Nee, niet om in het weekend af te spreken voor een gezellig onderonsje, maar om flink wat geld aan je te verdienen. Ergens is het vreselijk irritant dat de verkoper net doet alsof hij al jaren je beste vriend is, maar je kunt er als klant ook je voordeel mee doen. In onze blog geven we dan ook handige tips en trucs over hoe je succesvol kunt onderhandelen over de aanschaf van een rechte keuken.

Rechte keuken kopen

Je stapt een winkel binnen en je geeft je ogen de kost. Je kijkt eens rond, trekt eens een lade of een kastje open en je pakt een gratis bakje koffie. Een klant kan bepaalde koopsignalen afgeven waar een verkoper dan ook graag op anticipeert. Ga je volop kastjes en lades opentrekken, brochures doornemen en ontzettend veel tijd bij een keuken die je graag wilt doorbrengen? Dan staat de verkoper met 1-0 voor. Hij leest die sterke koopsignalen en zal met een vol arsenaal aan trucs je overtuigen om een bestelling te plaatsen. Dat wil je natuurlijk voor zijn, want jij bent de baas.

Loop stoïcijns door de keukenzaak

De truc is om een beetje stoïcijns door de keukenzaak te banjeren. Geef ieder model evenveel aandacht en laat vooral niet blijken dat je geïnteresseerd bent in een bepaald model, zoals de U-vormige of de rechte keuken waar je veel interesse in hebt. Dat verzwakt namelijk je onderhandelingspositie. Als je te gretig bent zal een verkoper haast geen moeite doen om een mooie korting voor je te regelen en geloof ons wanneer we vertellen dat de marges op keukens niet misselijk zijn. De marges kunnen wel oplopen tot tussen de 40% en 60%. 

Niet met gestrekt been onderhandelen

Onderhandelen is een sport, of liever gezegd, een spel. Het spelletje is dat jij zo weinig mogelijk geld wilt uitgeven en de verkoper wilt zo veel mogelijk geld aan je verdienen. Uiteindelijk moet je gezamenlijk op een punt belanden waar jullie je allebei happy bij voelen. Korting is ook afhankelijk van de gunfactor. Wanneer je met een gestrekt been onderhandelt, zal de verkoper niet zo snel happen. Sterker nog, hij gaat manieren zoeken om toch extra geld van je af te troggelen. Ook zielige verhalen werken voor geen meter. Onderhandel gewoon zo eerlijk en transparant mogelijk. Spreek ook je verwachting uit en probeer niet het onderste uit de kan te halen, want dat gaat je toch niet lukken. Het gaat er uiteindelijk om dat je niet met de goedkoopste, maar met de beste deal naar huis gaat. Verlies dat niet uit het oog.

Kijk naar meer dan de prijs van een rechte keuken

Als je een L-vormige, U-vormige of rechte keuken koopt, heb je legio mogelijkheden om te onderhandelen over de “prijs”. Maar onderhandelen hoeft niet alleen over geld te gaan. Je kunt onderhandelen over de opties. Een “gratis” kokende waterkraan ter waarde van € 400,- is net zo interessant als een korting in geld. Op die manier geef je ook de verkoper het gevoel dat je er bent om een keuken te kopen en niet om hem het leven zuur te maken. Je kunt ook onderhandelen over materialen, transport- en installatiekosten en over andere zaken, zoals de inbouwapparatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *