Egaliseren tegelvloer

Tegelvloer renovatie? vergeet niet te egaliseren

Of je nou een tegelvloer over een kale vloer heen aan wil leggen, of over een al bestaande tegelvloer, een van de belangrijkste stappen is het egaliseren. Als de basis een scheve vloer is dan komen de tegels er niet mooi in te liggen, en als de vloer eenmaal geplaatst is wil je niet dat hij er weer uitgehaald moet worden en het opnieuw gedaan moet worden. Het egaliseren van een vloer kan dus veel teleurstelling voorkomen, maar wat komt er nou allemaal kijken bij het egaliseren van een al bestaande tegelvloer? Dat vertellen we je in deze blog.

Wat moet je doen vóór het egaliseren?

Het is belangrijk om te weten hoe groot het oppervlak is dat geëgaliseerd moet worden. Meet daarom de ruimte zorgvuldig op. Op basis daarvan kun je ook berekenen hoeveel egaline nodig is. Zorg er ook voor dat de ondergrond stof- en vetvrij is. Dicht ook alle gaten en kieren met behulp van bijvoorbeeld kit, zodat de egaline niet weg kan sijpelen. 

Hoe egaliseer je een tegelvloer? 

Het egaal maken van een tegelvloer wordt gedaan met een middel genaamd egaline. Dit is gemaakt door egalisatiemortel te mengen met een specifieke hoeveelheid water. Dit moet erg nauwkeurig gebeuren want als de mengverhouding niet klopt zal het product niet goed werken, er moeten ook absoluut geen klontjes in zitten. Er is een dikke laag nodig, omdat vaak de tegels onjuist aangelegd of al verouderd zijn, waardoor de kans op oneffenheden of een schuine vloer erg groot is. Na het egaliseren is de vloer als het goed is waterpas, op die manier waarborg je de kwaliteit van de vloer die erop komt te liggen.

Klaar met het egaliseren van de tegelvloer, wat nu?

Na het egaliseren moet het egaline minimaal 24 uur drogen. Hoe lang het duurt voordat het middel volledig gedroogd is is ook afhankelijk van de dikte van de laag. Een makkelijke manier van checken of er nog vocht aanwezig is in de laag is door een klein stukje plastic erop te kleven. Als er na een dag nog condens aanwezig is op het plastic, is de vloer nog niet goed gedroogd. Als de egaline volledig gedroogd is, is het tijd voor het aanleggen van de nieuwe vloer! 
Hopelijk helpt deze blog met al uw vragen over het egaliseren van een tegelvloer. Bedenk ook dat er een hoop experts zijn die het voor een klein prijsje voor u doen. Gezien het belang dat dit proces goed verloopt is het een goed idee om een professional in te huren, zeker als u twee linkerhanden hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *