Kinderservies

Wat je moet weten over kinderservies

Zoals veel ouders weten, groeien baby’s als kooltjes, en voordat je het weet kan je baby aan tafel aanschuiven en al de eerste hapjes groente en fruit mee-eten. Uiteraard kun je je kleintje geen zwaar zilveren servies geven, de messen die wij gebruiken zijn te scherp, de vorken te puntig en de omvang van de lepels zou met geen mogelijkheid passen in de mond van je kindje. Maar waar moet je op letten bij het kopen van kinderservies? 

Materiaal

Ten eerste is het belangrijk te kijken naar waar het servies van gemaakt is. Kinderservies is te koop van allerlei soorten materialen. Servies van steen en glas is veilig om te gebruiken (onder toezicht, want dit servies kan vrij zwaar zijn), en kan goed tegen hitte. Ideaal voor het opwarmen van hapjes dus. Deze kunnen vaak ook in de vaatwasser, wat veel afwas scheelt, want we weten allemaal dat kinderservies vrij vies kan worden. Een nadeel hiervan is wel dat het snel kan breken, daarom is het voor hele jonge kinderen vaak minder geschikt. 

Rvs, plastic en siliconen kinderservies is erg geschikt om te gebruiken voor jonge kinderen. Het voordeel is dat ze niet snel breken en de borden en bekers zijn licht van gewicht. Lepels voor baby’s zijn vaak gemaakt van zacht siliconen of plastic omdat deze wat zachter voor de mond zijn dan rvs. Let wel goed op dat dit servies geen BPA bevat! Want dit kan erg schadelijk zijn. In Nederland is het gebruik van BPA zelfs verboden in drinkbekers en verpakkingen van voedsel dat specifiek bedoeld is voor baby’s en jonge kinderen. 

Kinderservies van melamine met baboe of maïs is niet geschikt voor eten en drinken! Het klinkt een stuk duurzamer dan plastic en daarom aantrekkelijk, maar er kunnen gemakkelijk schadelijke stoffen vrijkomen, vooral als het servies warm wordt. Melamine-kunststof servies kan wel gebruikt worden voor koud of lauw eten of drinken, maar kan ook schadelijk zijn als het warm wordt. 

Soorten kinderservies

In de winkels en online is er veel keuze uit soorten kinderborden, kinderbekers, bestek en babylepels. Wat voor soort kinderservies geschikt is voor jouw familie hangt vooral af van je kind. Als je kindje graag zelf eten oppakt met de handen, is het slim om wat diepere borden te gebruiken omdat het eten dan makkelijker te pakken is en minder snel op de grond valt. Sommige kinderen vinden het fijn als hun eten niet door elkaar ligt, dan is het slim om een bord te kiezen met verschillende vakjes. 

Voor drinkbekers zijn er twee duidelijke soorten te onderscheiden, een beker met een drinktuit of een ‘open’ drinkbeker. In dit geval is het beter om een ‘open’ drinkbeker te gebruiken, onderzoek heeft aangetoond dat dit het beste is voor de mondspieren en de spraakontwikkeling van je baby. Dit geldt ook voor antilekbekers. 

Hopelijk is deze blog informatief geweest en ben je helemaal klaargestoomd voor het aankopen van het beste kinderservies. Vergeet ook niet dat het oké is om het niet in één keer goed te hebben, je kunt verschillende soorten uitproberen om te kijken wat het beste past bij jouw familie en de behoeften van jouw kindje. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *