Steigerhout planken worden veel gebruikt door doe-het-zelvers. Meer over verschillende soorten steigerhout planken lees je hier!

Dit zijn de verschillen tussen gebruikte en nieuwe steigerhout planken

Als het gaat om doe-het-zelf projecten, is steigerhout een populaire keuze. De echte klusser kan het inmiddels niet meer ontgaan zijn. Steigerhouten meubelen en andere decoratieve artikelen worden steeds vaker gemaakt uit steigerhout planken. Wat wij steigerhout noemen, is eigenlijk vurenhout. De naam steigerhout is namelijk afkomstig van de bouw, waar dit type hout gebruikt wordt in steigers waar bouwvakkers gebruik van maken. Dit type hout is namelijk erg sterk, stevig en relatief goedkoop in vergelijking met andere houtsoorten. Er zijn twee verschillende soorten steigerhout planken, namelijk gebruikte en nieuwe steigerhout planken. De verschillen tussen deze twee planken bespreken we hier, zodat je altijd de juiste keuze kunt maken voor je project!

Gebruikte steigerhout planken

Gebruikte steigerhout planken zijn erg populair onder meubelmakers en doe-het-zelvers. Deze planken zijn dus enige tijd gebruikt in de bouw, of hebben een poosje buiten gelegen. Bij een betrouwbare zaak worden zij van tevoren ook op kwaliteit gecontroleerd. Het voordeel van gebruikte steigerhout planken is dat zij al verkleurd zijn. Steigerhout planken verkleuren namelijk na een periode naar een lichtgrijs of zilveren kleur. Dit wordt door velen als een voordeel gezien. Daarnaast kun je er zeker van zijn dat dit type hout al goed gedroogd is. Vooral als je meubels wilt maken, kan dit erg handig zijn omdat het hout dus minder zal gaan krimpen.

Nieuwe steigerhout planken

Onbehandelde nieuwe steigerhout planken zijn vaak licht gelig van kleur. Als je liever gebruik wilt maken van nieuwe steigerhout planken voor je project, doe je er verstandig aan om eerst te informeren of en hoe lang het hout gedroogd is. Nieuwe steigerhout planken moeten namelijk eerst een poosje drogen omdat het hout eerst nog kan gaan krimpen. Als je hier geen rekening mee houdt is de kans dus groot dat je project na verloop van tijd van mindere kwaliteit lijkt.

Steigerhout planken in verschillende kleuren

Naast onbehandeld en nieuwe steigerhout planken, zijn deze planken ook in verschillende kleuren beschikbaar. Dit type hout is dus vaak ook al behandeld. Het voordeel van behandeld hout is dat het langer meegaat. Steigerhout kan daarom ook goed voor buiten gebruikt worden. Je kunt hierbij denken aan schuttingen maar ook aan tuinmeubelen zoals een tafel. Tenslotte kun je bij bepaalde houtspecialisten ook steigerhout planken aanschaffen die geborsteld zijn. Dit type hout is aan beide kanten geborsteld. Dit voorkomt niet alleen splinters maar zorgt ook voor een schone plank die er sterk en robuust uit ziet. Met zoveel keuze is er dus altijd een steigerhout plank geschikt voor je project!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *