Het vervangen van een screendoek: praktische tips voor zonwering met tourniquets, zignappen en tenax

Het vervangen van een screendoek: praktische tips voor zonwering met tourniquets, zignappen en tenax

Het vervangen van een screendoek kan een geweldige manier zijn om de levensduur van je zonwering te verlengen en tegelijkertijd je huis of tuin een frisse uitstraling te geven. In deze blog bespreken we hoe je effectief een screendoek kunt vervangen, met speciale aandacht voor drie veel gebruikte bevestigingssystemen: tourniquets, zuignappen en tenax. Deze systemen zijn zeer populair, vandaar dat we deze in dit artikel verder voor je uitlichten. 

Voorbereiding: kies het juiste screendoek

Als je een screendoek wilt vervangen kun je dit maar beter in één keer goed doen. Kies daarom het juiste type screendoek voor jouw woning uit. Wil je bijvoorbeeld vaak wisselen van doek? Bijvoorbeeld als de zon schijnt of niet schijnt, overweeg dan een screendoek met zuignappen. Deze zijn namelijk makkelijk te verwijderen. Wil je toch een wat meer permanente oplossing? Overweeg dan om je huidige screendoek te vervangen voor tourniquets of tenax. Hieronder een aantal praktische tips. 

Tourniquets: stevig en duurzaam

Tourniquets zijn draaibare sluitingen die vaak gebruikt worden voor het bevestigen van zware screendoeken. Ze zijn bijzonder geschikt voor grotere zonweringsystemen.

Tips voor Tourniquets:

  • Maatvoering: Zorg ervoor dat de tourniquets en het screendoek precies op maat zijn. Een te strak of te los doek kan leiden tot scheuren of loskomen.
  • Gereedschap: Gebruik een geschikte tourniquet-sleutel om de tourniquets correct en stevig te bevestigen.
  • Spanning: Zorg voor een gelijkmatige spanning over het gehele doek om doorhangen of plooien te voorkomen.

Zuignappen: makkelijk te bevestigen

Zuignappen bieden een flexibele en makkelijke oplossing voor het bevestigen van lichtere screendoeken, ideaal voor kleinere ramen of mobiele zonwering.

Tips voor Zuignappen:

  • Oppervlakte: Reinig het oppervlak waar de zuignappen bevestigd worden grondig. Vuil en stof kunnen de zuigkracht verminderen.
  • Bevochtigen: Een beetje water kan helpen om een betere zuigkracht te bereiken. Bevochtig de randen van de zuignap lichtjes voor het aanbrengen.
  • Controle: Controleer regelmatig of de zuignappen nog goed vastzitten, vooral bij wisselende weersomstandigheden.

Tenax: betrouwbaar systeem

Tenax-sluitingen zijn ideaal voor het snel en betrouwbaar bevestigen van screendoeken. Ze zijn eenvoudig in gebruik en bieden een sterke houvast.

Tips voor Tenax:

  • Plaatsing: Zorg dat de Tenax-onderdelen op de juiste plaats en afstand van elkaar geïnstalleerd worden voor een optimale spanning en bevestiging.
  • Bevestiging: Gebruik een Tenax-sleutel voor het bevestigen en losmaken van de sluitingen om beschadiging te voorkomen.
  • Regelmatige Controle: Inspecteer de tenax-sluitingen periodiek op slijtage of losraken, vooral na extreme weersomstandigheden.

Samenvattend

Het vervangen van een screendoek kan een leuke en lonende klus zijn. Door de juiste voorbereidingen te treffen en de specifieke kenmerken van tourniquets, zuignappen en Tenax te begrijpen, kun je zorgen voor een prachtig resultaat dat niet alleen functioneel is, maar ook esthetisch aantrekkelijk is. Veel succes met je project!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *