Hoe moet je worteldoek leggen?

Worteldoek is een veelgebruikt materiaal in de tuin. Zoals de naam doet vermoeden moet worteldoek voorkomen dat onkruid kan wortelen. ‘Het groeit als onkruid’ is niet voor niets een veelgebruikte uitspraak. Onkruid kan ontzettend gaan woekeren en daarmee de planten verdringen die je juist wel in je tuin wilt hebben. Worteldoek is dan ook zeker een aanrader voor wie er een nette tuin op na wilt houden. Dan is het wel belangrijk dat je weet hoe je worteldoek goed kunt leggen. Daarom in dit artikel een antwoord op de vraag: ‘Hoe moet je worteldoek leggen?’

Welke materialen heb je nodig voor het leggen van worteldoek?

Een worteldoek leggen is niet moeilijk en je hebt er niet veel materialen voor nodig. het is wel aan te raden om een paar materialen in huis te halen die het makkelijker maken om het doek goed neer te leggen en te bevestigen. Zo knip je met een textielschaar makkelijk het worteldoek op de maat die je nodig hebt. Heb je geen textielschaar dan kun je ook een veiligheidsmes gebruiken. Weet je precies welk formaat je nodig hebt? Dan kun je ook standaardmaten van 5, 10 of 20 vierkante meter bestellen zodat je helemaal niet hoef te snijden of knippen.

Daarnaast moet je het worteldoek goed vast leggen zodat het niet kan gaan schuiven of wegwaaien tijdens een storm. Hiervoor kun je speciale gronddoekpennen gebruiken. deze u-vormige pennen steek je eenvoudig in de grond, met daartussen het worteldoek. Zorg ervoor dat dit strak zit zodat het worteldoek niet bol komt te staan. Er zijn overigens ook biologisch afbreekbare grondankers beschikbaar. Deze worden over een periode van ongeveer 2 tot 3 jaar afgebroken in de grond. 

Worteldoek leggen in 4 stappen

Wil je worteldoek zo effectief mogelijk gebruiken dan is het belangrijk dat je het op de juiste manier legt. Een worteldoek wordt vaak gelegd onder halfverhardingen zoals grind of boomschors en ook in moestuinen wordt het veel gebruikt. Voor het plaatsen van worteldoek maakt het niet uit welke bodembedekking je er later overheen legt. Met de volgende 4 stappen leg je worteldoek goed, netjes en effectief:

  • Stap 1: het egaliseren van de ondergrond. Dit kun je doen met een plank waarmee je de grond naar je toe haalt. Verwijder de grond die zich aan de andere kant van de plank ophoopt en je hebt al snel een egale ondergrond.
  • Stap 2: Worteldoek is verkrijgbaar op rollen in verschillende breedtes en lengtes. Bij grotere oppervlakken leg je ze aan in stroken die elkaar een klein beetje overlappen. Rol de juiste lengte af en knip of snijd de stroken af op de groene strepen voor een rechte lijn.
  • Stap 3: Leg het doek recht en zonder vouwen op de juiste plaats en gebruik bevestigingspennen of grondankers om het worteldoek vast te zetten. Vergeet niet om gaten in het doek te knippen op plaatsen waar je planten wilt zetten.
  • Stap 4: Wanneer je het doek goed hebt gelegd kun je hier de toplaag overheen leggen. Stort een laag kiezels, houtsnippers of boomschors. Klaar is kees!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *