Waar gebruik je diepe borden voor?

Diepe borden, je ziet ze steeds vaker op tafel staan. Maar, waarvoor gebruik je de diepe borden eigenlijk? In dit artikel gaan we er dieper op in.

Pasta’s

Een typisch gerecht waar diepe borden voor worden gebruikt is pasta, omdat bij de meeste pasta’s een grote hoeveelheid saus geserveerd wordt is het handig om hiervoor een diep bord te gebruiken zodat de saus niet van het bord af loopt. Er zijn erg veel verschillende soorten pasta’s, hieronder een aantal bekende pastagerechten

 • Pasta Marinara

Gerecht met een saus die voornamelijk gebaseerd is op verse tomaten.

 • Pasta Pesto

Pesto is een puree van verse basilicum blaadjes, pijnboompitten, knoflook, Parmezaanse kaas en olijfolie, wordt vaak gebruikt als smaakmaker op pastagerechten.

 • Spaghetti Carbonara

Een pasta gerecht op basis van eieren, kaas, bacon en peper.

 • Bolognese

Een slow-cooked saus van vlees (vaak gehakt) en tomaten.

Pastagerechten bestaan vooral uit saus, de pasta zelf is gewoon een deeggerecht, de saus is waar de smaak vandaan komt en ook waar het gerecht naar vernoemd wordt. Vanzelfsprekend dus dat er veel saus bij pastagerechten komt kijken. En daarvoor zijn de diepe borden ideaal.

Risotto’s

Risotto is ook een gerecht dat vaak in diepe borden wordt geserveerd. Het is een rijstgerecht uit het noorden van Italië. De rijst wordt een paar minuten droog aangebakken en daarna in bouillon gekookt. Tijdens het koken kunnen andere ingrediënten toegevoegd worden zoals vlees of vis, kruiden en een groentemix. Voor Risotto’s zijn er ook veel verschillende variaties, hier wederom een opsomming van een aantal risotto’s.

 • Pompoenrisotto

Een herfst risotto met geroosterde pompoen en Parmezaanse kaas.

 • Truffelrisotto

Risotto met truffelsmaak

 • Rode bietenrisotto

Een kleurrijke vegetarische risotto met rode bieten, geitenkaas en walnoten.

 • Spinazie risotto

Een romige vegetarische risotto met spinazie

Zoals je kunt zien bestaan er ontzettend risottovariaties, risotto is geen vloeibaar gerecht, maar bij sommige risotto’s gaat het wel richting de vloeibare consistentie waardoor er vaak nog wel diepe borden voor worden gebruikt.

Soepen

Logischerwijze worden er diepe borden gebruikt voor soepen, diepe borden worden vaak soepborden genoemd. Het is vrij vanzelfsprekend dat er voor soep geen plat bord gebruikt kan worden, wel kan er gekozen worden voor soepkommen. Maar wanneer kies je nou een diep bord of een soepkom? Dat is eigenlijk een kwestie van voorkeur aangezien er geen regel is die aangeeft wanneer een soepkom te gebruiken en wanneer een diep bord. Bij etentjes, bijvoorbeeld een kerstdiner, een etentje met stijl, wordt er vaak een diep bord gebruikt. Eet je gewoon een kommetje soep met je gezin of familie, dan wordt ook nog wel geregeld een soepkom gepakt in plaats van diepe borden.

Salades

Ook salades worden wel eens in diepe borden geserveerd. Natuurlijk kunnen de meeste salades ook gewoon in schalen of op platte borden geserveerd worden. Aangezien de hoeveelheid vloeibare dressing bij de meeste salades niet erg veel is. Maar een diep bord ziet er over het algemeen beter uit dan een slakom, daarom dat er in restaurants vaak diepe borden worden gebruikt voor het serveren van salades.

Rijstgerechten

Rijst wordt gegeten uit een diep bord. Omdat diepe borden het eenvoudig maken om de rijst binnen het bord te houden. Daarnaast ziet het er ook nog eens goed uit. Hieronder een aantal bekende rijstgerechten.

 • Risotto

Het gerecht Risotto is natuurlijk ook een rijstgerecht dat wordt geserveerd in diepe borden.

 • Kimchi Fried Rice

Een Koreaans comfort food, gefrituurde rijst.

 • Nasi Goreng

Nasi Goreng wordt in Indonesië gezien als nationaal gerecht en betekent letterlijk “gekookte rijst gebakken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *