EeEen hapjespan is in principe een koekenpan met een hoge rechtopstaande rand. De rand is echter minder hoog dan die van een kookpan. Meestal wordt een hapjespan gebruikt om vlees, vis of gevogelte te sauteren. Een hapjespan beschikt over een deksel, de diameter van een hapjespan is rond de 24 à 26 centimeter. Een hapjespan wordt ook wel een sauteerpan of sauteuse genoemd.
Wat doe je in een hapjespan?
Een hapjespan gebruik je voor stoofpotjes, gerechten met saus, of om een dikker stuk vlees als een gebraad in te bereiden. Voor hapjespannen met een afgeronde rand is het makkelijk roeren en kun je wat je bakt of braadt gemakkelijk omdraaien. In een hapjespan met een rechte rand is dit moeilijker.
Een hapjespan kopen, waar let je op?
Er zijn veel verschillende punten waar je over na moet denken bij de aanschaf van een hapjespan.
- Geschiktheid voor de goede warmtebron
Welke warmtebron heb je, en is deze pan geschikt voor die warmtebron, zo moeten pannen voor inductieplaten magnetiseerbaar materiaal bevatten. Nou bevatten de meeste pannen dit materiaal wel maar in een enkel geval is dit niet zo.
- De inhoud van een hapjespan
Dit betekent dat je niet alleen naar de diameter van een pan, maar ook naar de hoogte van een hapjespan. Zo wordt namelijk duidelijk hoeveel er daadwerkelijk in een hapjespan past.
- Materialen
Er zijn verschillende materialen hapjespannen, elk materiaal heeft weer andere voordelen en/of nadelen. Kijk dus goed naar welk materiaal voor jou geschikt is.
- Deksel of niet
De meeste hapjespannen worden geleverd inclusief een deksel, dit is echter niet standaard het geval. Het is ook niet voor elk gerecht van belang om een deksel te hebben. En dan is nog van belang of de deksel van metaal of glas is, glas biedt namelijk een mogelijkheid om een blik op de inhoud te werpen.
- Diameter van de bodem
De afmetingen van de bodem is belangrijk, zo kun je kijken of de hapjespan überhaupt wel op jouw warmtebron past.
Het beste materiaal voor jouw hapjespan
Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen, hier zie je welke voor- en nadelen bij welk materiaal hapjespan horen.
Aluminium pluspunten
- Aluminium is sterk
- Het vergt weinig onderhoud
- Kan hoge temperaturen aan
- Geanodiseerd aluminium is krasvast
- Het ziet er mooi uit
- Gaat lang mee
Aluminium minpunten
- Duur, vooral geanodiseerd aluminium is prijzig
- Warmen langzaam op
- Liever niet in de vaatwasser
Plaatstaal pluspunten
- Een natuurlijke antiaanbaklaag
- Kan hoge temperaturen aan
- Plaatstaal is krasbestendig
- Gaat lang mee, is haast onverslijtbaar
- Relatief goedkoop
- Mag in de oven gebruikt worden
Plaatstaal minpunten
- Wordt lelijk
- Gaat roesten als je geen olie gebruikt
- Niet de beste keuze voor inductie
- Niet vaatwasbestendig
- Zwaar
Keramiek pluspunten
- Kan redelijke temperaturen hebben
- Weinig onderhoud
- Makkelijk schoon te maken
- Bakt nieuw niet snel aan
Keramiek minpunten
- Keramische laag slijt, waardoor de hapjespan gaat aanbakken en krast
- Er ontstaat aanslag in de pan
- Niet vaatwasser bestendig
- Veel minder sterk dan andere materialen
- Heeft een korte levensduur
- Niet geschikt voor lang bakken op hoge temperatuur