Wat moet je weten over de bedrijfsautoverzekering? 

Wanneer je een auto wenst te laten verzekeren is het altijd van belang om grondig stil te blijven staan bij het karakter waar het voertuig in kwestie over beschikt. Meer concreet betekent dit dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen enerzijds een persoonlijke autoverzekering en een zogenaamde bedrijfsautoverzekering. In het laatste geval is het uiteraard zo dat er sprake is van een verzekering die wordt afgesloten voor een bedrijfsvoertuig. Ben jij ook op zoek naar een dergelijke verzekering om af te sluiten? Dan zal de hieronder aanwezige informatie je daar met zekerheid alles over vertellen. Op die manier zie je helemaal niets over het hoofd, integendeel.

In welke vormen bestaat de bedrijfsautoverzekering?

De bedrijfsautoverzekering is niet zomaar één enkele verzekering. Het is in de praktijk dan ook zo dat we kunnen stellen dat het hierbij eigenlijk gaat om een verzameling van verzekeringen die voor bedrijfsvoertuigen afgesloten kunnen worden. Dat is dus sterk vergelijkbaar met de verzekering voor particuliere voertuigen. Wil je graag ontdekken op welke verschillende manieren je deze verzekering kan afsluiten? Dan kan de onderstaande informatie je daar alles over vertellen.

1.) De WA bedrijfsautoverzekering 

De eerste type bedrijfsautoverzekering waar je voor kan kiezen is de WA-verzekering. Deze verzekering is de enige van alle verschillende opties die door de Nederlandse overheid is verplicht. Welke keuzes je verder ook maakt met betrekking tot jouw bedrijfsauto je moet er dus altijd rekening mee houden dat de WA-verzekering ten minste dient te worden afgesloten. Enkel en alleen op deze manier is het namelijk mogelijk om je in regel te stellen met de wettelijke verplichting. Kies je voor een meer uitgebreide bedrijfsautoverzekering? Dat is geen probleem. Ook daarvoor geldt namelijk dat ze met zekerheid de WA-dekking bevat. Hier hoef je, je dus geen zorgen om te maken. 

De WA bedrijfsautoverzekering alleen afsluiten zorgt er in de praktijk helaas wel voor dat je rekening moet houden met een zeer beperkte dekking. Het gaat hierbij dan uitsluitend om een dekking voor schade die wordt aangericht aan derden. Krijg je eigen bedrijfsautoverzekering op een bepaald moment af te rekenen met schade? Dan zal je daarbij kunnen vaststellen dat deze schade niet zal worden vergoed door de verzekeraar. Daarvoor moet je dus één van de uitgebreidere opties kiezen.

2.) De WA+ beperkt casco verzekering voor bedrijfsauto’s

De WA+ beperkt casco bedrijfsautoverzekering is in de praktijk de vaakst afgesloten verzekering voor bedrijfsvoertuigen. Dat is het gevolg van het feit dat ze niet alleen de wettelijk vereiste dekking biedt voor schade aan derden, daar bovenop biedt ze ook eens verschillende dekkingen aan voor schade aan het eigen voertuig. Het gaat hierbij dan concreet om een dekking voor: 

  1. Een brand of een explosie die het voertuig (ernstige) schade toebrengt; 
  2. Een mogelijke diefstal van het voertuig; 
  3. Glasschade waarbij een breuk, maar ook een sterretje is verzekerd;
  4. Schade veroorzaakt door joyriding met het voertuig;
  5. Natuurgeweld; 

Naast bovenstaande dekkingen is het zo dat er ook nog een dekking wordt voorzien voor een aanrijding met een loslopend dier. Dit lijkt in eerste instantie misschien een beetje onnodig, maar elk jaar opnieuw zijn er heel wat mensen die geconfronteerd worden met schade aan hun voertuig als gevolg van een aanrijding met een wild, loslopend dier. Denk dus zeker niet dat deze dekking in de praktijk geen meerwaarde zal weten te bieden. Dat zal immers zeker en vast wel het geval zijn. 

3.) De allrisk bedrijfsautoverzekering 

Wil je enkel en alleen genoegen nemen met de best mogelijke bedrijfsautoverzekering voor jouw zakelijke voertuigen? In dat geval zal je ervoor moeten kiezen om de zogenaamde allrisk af te sluiten. Zoals de Engelse benaming van deze verzekering al laat vermoeden is het zo dat deze zo goed als alle risico’s dekt. Met andere woorden, niet alleen de wettelijk verplichte WA-dekking is voor handen, dat geldt eveneens voor de uitgebreidere beperkt casco dekkingen. Bovendien is het eveneens zo dat je er op kan rekenen dat er nog een extra dekking wordt aangeboden. Het gaat hierbij dan meer bepaald om de dekking voor schade die je zelf hebt veroorzaakt. 

De allrisk bedrijfsautoverzekering is door haar omvangrijke pakket met dekkingen een gigantisch populaire en eigenlijk ook stiekem een zeer interessante verzekering. Dit gezegd hebbende valt er ook één niet onbelangrijk nadeel voor aan te halen. Het is namelijk zo dat deze verzekering er ook bekend om staat behoorlijk duur te zijn. Dit zorgt ervoor dat ze bijvoorbeeld eerder zelden wordt aangeraden voor tweedehands bedrijfsvoertuigen. Voor gloednieuwe auto’s waarbij sprake is van een stevig prijskaartje is dat uiteraard wel het geval. In deze situatie is het eigenlijk zelfs het meest aanbevolen om te kiezen voor deze verzekering. Dit natuurlijk niet in het minst wanneer er met het zakelijk voertuig ook nog eens heel wat kilometers op jaarbasis worden afgelegd. In dit geval is het in ieder geval zeker de moeite waard om de premie bij verschillende verzekeraars te bekijken. 

Wat je moet weten voordat je deze verzekering af gaat sluiten?

Natuurlijk spreekt het voor zich dat je in eerste instantie over de bedrijfsautoverzekering moet weten in welke verschillende vormen ze allemaal kan worden afgesloten. Voor deze informatie geldt dat we ze hierboven al vrij uitgebreid voor je op een rijtje hebben gezet. Dit is echter niet alles. Voor heel wat mensen geldt bijvoorbeeld dat ze het een beetje vervelend vinden wanneer blijkt dat de autoverzekering voor hun bedrijfsauto een stukje duurder uitvalt dan hun privé autoverzekering. Dat mag dan misschien wel vervelend lijken, je moet er wel rekening mee houden dat je de verzekeringspremie in kan brengen als kost in je onderneming. Dat is uiteraard wel interessant. 

De bedrijfsautoverzekering afsluiten is ook iets wat je niet hoort te doen zonder altijd even een vergelijking uit te voeren. Deze verzekering mag dan misschien net wat minder concurrentieel zijn in vergelijking met de particuliere autoverzekering, toch moet het gezegd dat er meer dan voldoende verzekeraars op de Nederlandse markt deze optie aanbieden. Het mag dan ook duidelijk zijn dat het zeker altijd interessant kan zijn om even de voorwaarden en prijzen te vergelijken en vervolgens ook tegenover elkaar af te wegen. Op deze manier kan je wellicht een behoorlijke som geld besparen. Wil jij geld besparen op je verzekering? Bij Alpina gaat dat lukken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *