Deurbeslag

Deurbeslag; een historisch perspectief

Deurbeslag betreft alles wat u aan een deur kunt bevestigen, het kan functioneel zijn, of een verbetering van het uiterlijk van een deur. Denk aan bijvoorbeeld klinken, schilden en rozetten, maar ook aan alle verschillende soorten sloten. Door de jaren heen zijn er verschillende stijlen en soorten deurbeslag in de mode geweest, die allemaal een stukje bijdragen aan de soorten deurbeslag die nu in de winkel te vinden zijn. In deze blog wil ik jullie wat meer vertellen over de rijke geschiedenis van deurbeslagen.

Drukke verschijning uit de barok

De stijl van de barok vindt haar oorsprong in Italië, waar aan het begin van de 17e eeuw de schilder Caravaggio een van de grondleggers was van deze stijlperiode. Zij kenmerkt zich door een overvloed aan vormen die erg duidelijk inspelen op emoties. Zowel in de schilderkunst als in de architectuur uit die tijd vind je deze kenmerken terug. Deurbeslag in de barok waren enorm gedetailleerd en karakteriseren zich in uitbundige versieringen en elegant houtsnijwerk.

Chemin de fer

De naam chemin de fer komt van het Franse woord voor spoorwegen. Aan het begin van de vorige eeuw verkreeg spoorwegbeslag zijn wereldwijde bekendheid. De deurkrukken met een ronde of vierkante verdikking werden in die tijd standaard in treinen, en hoorde letterlijk bij het meubilair. Hun speelse vorm is nog altijd geliefd door veel mensen.

Minimalistisch met Bauhaus

In de jaren ‘20 van de vorige jaren voert het minimalisme hoogtij in de architectuur. Deze vormt een schril contrast met de eerder genoemde stijl van de barok.  Een belangrijke kreet voor het werk van Bauhaus was “vorm volgt functie”, de praktische inzetbaarheid van een voorwerp werd gezien als belangrijker dan de aesthetica. Om deze reden staat deze periode bekend om pure materialen en een minimalistische stijl in het deurbeslag.

Boeren deurbeslag

De term vakmanschap en oude ambachten zijn vrijwel direct gekoppeld aan smeedijzer. Dit materiaal ontstaat door het verhitten van ijzer in een vuur en dit wordt vervolgens met een hamer handmatig in de juiste vorm gebogen. Het trefwoord hier is vakmanschap, want zonder vakmanschap kan dit deurbeslag niet bestaan. Hoewel de oorsprong van dit type deurbeslag neigt naar Engelse cottages, heeft het zijn weg gevonden naar zowel oude als moderne huizen overal ter wereld. 

Modern deurbeslag

Dan zijn we aangekomen bij de laatste periode, die nu nog vol in ontwikkeling is. modern deurbeslag wordt gedomineerd door rechte, strakke lijnen en hoekige vormen, met een sportieve uitstraling. Typerend voor de moderne stijl is een koel kleurenpalet, waar vaak metalen in hun oorspronkelijke kleur bijdragen aan de moderne uitstraling. Deze stijl is ideaal voor mensen die de toeters en bellen liever (niet) thuislaten wanneer het gaat om deurbeslag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *