Welke zorg wordt in de basisverzekering vergoed?

Hoe gezond en voorzichtig je ook leeft, een een ongeluk zit soms echt in een klein hoekje. Om ervoor te zorgen dat jij de juiste medische zorg krijgt wanneer je deze nodig hebt sluit je een goede basisverzekering af. Hiermee voorkom je dat je voor hoge zorgkosten komt te staan wanneer je onverwacht naar de dokter of het ziekenhuis moet. Maar welke zorgkosten worden precies vergoed met een basisverzekering? Wij zetten ze hier voor je op een rijtje, zodat je kunt kijken of dit voldoende is voor jouw situatie. Is dit niet het geval, dan kan het slim zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Dit wordt gedekt met de basisverzekering

De basisverzekering is in Nederland een verplichte zorgverzekering voor iedereen. Voor een basisverzekering betaal je een maandelijkse zorgpremie, waarmee je recht hebt op de dekkingen die onder het basispakket vallen. Het basispakket is samengesteld door de overheid en bevat onder andere de volgende zorgkosten:

  • Een consult bij de huisarts
  • Opname in ziekenhuis bij een operatie
  • Spoedeisende hulp in het ziekenhuis
  • Bloedonderzoek
  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Verloskundige zorg voor zwangere vrouwen
  • Revalidatiezorg voor ouderen
  • Tandartszorg voor kinderen en jongeren tot 18 jaar

Keuze uit verschillende pakketten

Naast de basisverzekering kun je kiezen uit verschillende pakketten met een uiteenlopende dekking. Voor het minst uitgebreide pakket betaal je de laagste zorgpremie. Heb je behoefte aan een uitgebreidere dekking, dan gaat je maandelijkse premie omhoog. 

Zo kan het bijvoorbeeld slim zijn om een extra pakket voor tandzorg af te sluiten, waarbij de kosten voor de tandarts deels of geheel worden vergoed. Voor volwassenen vanaf 18 jaar wordt tandzorg namelijk alleen gedekt met een aanvullende tandartsverzekering. Lees altijd de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar goed door om precies te weten wat er allemaal onder de dekking valt van jouw zorgpolis.

Zo werkt de vergoeding

Zorgverzekeraars hebben met bepaalde zorgaanbieders contracten afgesloten. Dit betekent dat de zorgkosten volledig vergoed worden als jouw behandelaar op de lijst van gecontracteerde behandelaars staat. Wanneer jouw zorgverlener geen contract met jouw verzekeraar heeft, betaal je vaak zelf een percentage van de zorgkosten. Bekijk dus goed hoe dit zit wanneer je een nieuwe behandelaar zoekt.

Handige tip: de exacte lijst met vergoedingen vanuit de basisverzekering wordt ieder jaar aangepast. Ook verandert het bedrag van de premie van zorgverzekeraars per jaar. Daarom is het slim om dit goed in de gaten te houden, zodat je altijd de zorgverzekering kiest die het meest voordelig is en het beste past bij jouw persoonlijke situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *