Worden “duurzame” banen de toekomst?

Worden “duurzame” banen de toekomst?

Er komen in de laatste jaren steeds meer veranderingen als het gaat om het klimaat. Hierdoor veranderen andere zaken in de wereld ook steeds meer, we moeten ons namelijk mee vormen met de klimaatveranderingen. Dit is niet altijd even snel en makkelijk gedaan als gezegd. Een van de vlakken die ook moet veranderen in verband met de klimaatveranderingen, is de arbeidsmarkt. De beroepen en banen die ontwikkeld zijn in de afgelopen honderden jaren lijken te veranderen. Ze zullen veranderen in zogenoemde “duurzame” banen, maar wat houden deze banen nou precies in? En is het echt zo een grote verandering ten opzichte van de bestaande banen?

Het begrip verduurzamen

Verduurzamen in eigenlijk een vrij lastig begrip. Verduurzamen heeft meerdere betekenissen. Je kunt het woord namelijk in verschillende contexten gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld je huis verduurzamen of je auto. In het algemeen is de betekenis van het woord verduurzamen: “een economische ontwikkeling die gericht is op het verminderen van uitputting van de natuurlijke hulpbronnen”. De definitie van verduurzamen blijft een ingewikkeld iets, omdat het een heel ruim begrip is dat dus in verschillende contexten geplaatst kan worden.

Als we het begrip verduurzamen nu is koppelen aan die zogenoemde “duurzame” banen waar we het net over hadden, dan krijg je hopelijk een beter beeld van wat deze duurzame banen nou precies inhouden. Steeds meer bedrijven en organisaties willen zich bezighouden met duurzaamheid. Ze willen er dus voor zorgen dat hun product, dienst of andere hulpbron langer mee zal gaan. En hierdoor willen de verschillende bedrijven en organisaties dus besparen op geld en/of uitputting voorkomen van dit bepaalde product, dienst of hulpbron. Deze bedrijven en organisaties zijn dus naar specialisten op zoek die alles weten op het gebied van duurzaamheid. En dit zijn dan de banen die we de “duurzame” banen noemen.

Vacatures in duurzame banen

Het lastige aan dit verhaal is dat de duurzame banen niet altijd gekoppeld worden aan bedrijven of organisaties. Er bestaan ook duurzame banen die bijvoorbeeld met het klimaat of het milieu te maken hebben. Alles banen hebben als doel om een steentje bij te dragen aan het verbeteren van de wereld.

Ik zal je eens een voorbeeld geven om nog een beter beeld te krijgen over wat er nou precies bedoeld wordt met “duurzame” banen. Een voorbeeld van een duurzame baan is, themaspecialist klimaat. Dit is een van de Green vacatures, de green vacatures zijn dus de duurzame banen waar we het over hebben. Een themaspecialist klimaat houdt zich dus continu bezig met een klimaat. En raakt betrokken bij verschillende beleidsvormingen en -uitvoeringen op het gebied van het klimaatakkoord in Nederland. Je hebt dus invloed op de verschillende besluiten die worden genomen over het klimaat, kortom je houdt je dus bezig met duurzaamheid.

Opdracht interim

Ben jij geïnteresseerd in duurzaamheid, maar ben je niet direct op zoek naar een baan in duurzaamheid, maar hou je je er wel graag mee bezig? Dan is een opdracht interim misschien wat voor jou. Een interim opdracht is een tijdelijke opdracht waar je bezighoudt met duurzaamheid. Ook hier is het begrip duurzaamheid breed, er zijn dus opdrachten beschikbaar op allerlei verschillende vlakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *